Interview met kapitein Bjorn van Riet van Jan de Nul Group.

Interview: kapitein Bjorn van Riet van Jan De Nul

Bjorn van Riet werkt al vijftien jaar voor Jan De Nul Group, zijn eerste werkgever. En hij is nog steeds erg tevreden. “De mogelijkheden om je kennis en carrière verder uit te bouwen, waardeer ik ontzettend aan Jan De Nul”, zegt Bjorn die kapitein van multipurpose schip Willem de Vlamingh is. Na zijn opleiding aan de Hogere Zeevaartschool is Bjorn Van Riet direct aan de slag gegaan bij Jan De Nul Group. “Hier ben ik begonnen als leerling stuurman en zo heb ik mij door de jaren heen opgewerkt”, vertelt Bjorn, intussen kapitein van de Willem de Vlamingh. De eerste tien jaar werkte hij aan boord van baggerschepen. “Wat mij het meeste is bijgebleven uit die periode, is de glorietijd van Dubai en de palmeilanden, waar ik drie jaar aan heb meegewerkt.”

“Sinds 1 januari 2019 ben ik kapitein van het multipurpose schip Willem de Vlamingh.” Jan De Nul Group staat bekend om de schepen te noemen naar wetenschappers, wereldreizigers of andere belangrijke figuren uit de geschiedenis. Zo werd dit schip vernoemd naar de 17de-eeuwse Nederlands-Vlaamse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh.

Interview met kapitein Bjorn van Riet van Jan de Nul Group.
Professional kapitein Bjorn van Riet van het schip Willem de Vlamingh aan het woord. Hij vertelt over zijn carrière bij Jan de Nul Group.

Multipurpose schip Willem de Vlamingh

Willem de Vlamingh is een multipurpose schip en in staat om  verschillende activiteiten te combineren, zoals het leggen van kabels, het graven van sleuven en het installeren van matrassen of rockbags. “Daarom is het zo bijzonder om met dit schip te werken. We voeren veel verschillende en zeer gespecialiseerde projecten uit. Voor ieder project wordt het schip weer aangepast naar de wensen van de klant”, gaat Bjorn enthousiast verder. “De afgelopen maanden hebben we meegewerkt aan het eerste commerciële windpark voor Taiwan. We hebben de kabels, zowel naar land als tussen de windturbines, geïnstalleerd en ingegraven. Op dit moment ligt het schip in Singapore voor een nieuw project.”

Willem de Vlamingh is een multipurpose schip van Jan de Nul Group.
Willem de Vlamingh is een multipurpose schip van Jan de Nul Group.

Een klein dorp  

Het schip heeft plek voor een bemanning van 65 personen. “Het leven aan boord beschouwen wij als een klein dorp, waar we ons zelf moeten voorzien en met elkaar moeten samen werken.” De bemanning bestaat uit personeel van Jan De Nul Group, van andere partnerfirma’s en van de klant. “Aan mij om alle verschillende partijen op elkaar afgestemd te krijgen. Het is belangrijk om iedereen op één lijn te hebben, zodat zij volgens de Jan De Nul werkwijze handelen.” Daarin speelt veiligheid een belangrijke rol. “Binnen Jan De Nul hebben we een hoge veiligheidstandaard en die geldt voor de hele vloot. Dat betekent ook dat we dezelfde hoge eisen stellen aan ingehuurde partijen.” Bjorn gaat verder: “Uiteindelijk moeten we samen het project tot een goed einde brengen. Dat vind ik het leukste om te doen: zorgen dat de sfeer aan boord goed zit, iedereen met een lach aan het werk gaat, alle nodige materialen aan boord zijn en alles voorspoedig verloopt.”

Goed kunnen samenwerken is daarom een belangrijke eigenschap voor alle bemanningsleden. Ongeacht het niveau, de functie, achtergrond of nationaliteit. “We gaan te werk als een geoliede machine.” Ook professioneel te werk gaan en streven naar vooruitgang draagt Bjorn hoog in het vaandel.

Technologie staat nooit stil

“Het is een uitdagende sector met veel ontwikkelingen. Technologie staat nooit stil. Alles wordt steeds groter en zwaarder. Jan De Nul kijkt altijd verder en blijft investeren in zowel nieuwe technologieën als schepen. We hebben heel wat schepen in aanbouw.” Deze ontwikkelingen creëren kansen. “Door deze vernieuwingen kan je verder doorstromen binnen de firma. Dit geldt niet alleen voor offshore, maar ook voor de baggersector. Oudere schepen worden afgevloeid en vervangen door nieuwbouwschepen.”

Kennis en carrière verder uitbouwen

En dat maakt dat Bjorn van Riet nog altijd zeer tevreden is  met zijn eerste werkgever. “Jan De Nul is altijd goed geweest voor mij en de andere bemanningsleden. De verloning is goed en indien de bemanning een persoonlijk probleem heeft wordt er met een luisterend oor naar een oplossing gezocht. En dat is fijn.”

“De sfeer aan boord moet goed zijn”

Professional kapitein Bjorn van Riet van het schip Willem de Vlamingh aan het woord. Hij vertelt over zijn carrière bij Jan de Nul Group.

Ook de mogelijkheden om je kennis en carrière verder uit te bouwen waardeert Bjorn aan Jan De Nul Group. “Het traject van de baggersector naar de offshore sector heeft mij veel geleerd. Ik heb op verschillende schepen gewerkt en met verschillende voortstuwingstechnieken leren varen. Van conventionele schroeven naar azimuth-schroeven tot dynamic positioning. Persoonlijke ontwikkeling staat hoog aangeschreven bij Jan De Nul.” En dat sluit goed aan bij de wensen van Bjorn, want als kapitein heeft hij nog meer dromen. “Ik ben heel trots op de projecten die wij doen en op het feit dat ik nu kapitein ben van dit bijzondere schip, de Willem de Vlamingh. Graag wil ik in de toekomst als kapitein een nieuwbouwschip opvolgen. Eerder heb ik dit al als eerste stuurman gedaan, maar het lijkt me heel mooi om dit nog als kapitein te kunnen doen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de Navingo Career website.