Team foto van Navingo

Employer branding: niet óf maar hoe

Het vinden en behouden van de juiste medewerkers blijkt soms lastiger te zijn dan gedacht. Vooral nu de arbeidsmarkt is verschoven van een werkgeversmarkt naar een werknemersmarkt. De werkloosheidcijfers blijven dalen en het aantal openstaande vacatures blijft stijgen. Een sterk employer brand is essentieel bij de strijd om talent. Het helpt bij het vinden en vasthouden van mensen die een organisatie nodig heeft om succesvol te zijn. Maar wat houdt employer branding nou eigenlijk in en hoe pak je dit aan?

Groepsfoto Navingo

Employer branding

Het wordt steeds belangrijker om als werkgever te laten zien wie je bent en het plaatsen van vacatures te combineren met het uitdragen van een krachtig employer brand. Het employer brand is de reputatie van een bedrijf als werkgever, waarbij het imago van een organisatie als goede werkgever centraal staat. Zo vind je sneller geschikte werknemers die bij je bedrijf passen en kan je bedrijf op volle toeren blijven draaien. Dit zorgt voor een positief effect op de bedrijfsvoering en blije medewerkers. Oftewel de ingrediënten van een succesvolle organisatie!

Klinkt goed, toch? Niet voor niets dat employer branding steeds vaker op de agenda wordt gezet als een ‘must have’ in plaats van een ‘nice to have’. Zo blijkt uit het HR-onderzoek van Berenschot dat arbeidsmarktcommunicatie en employer branding het belangrijkste beleidsthema van 2019 is.
Niet alleen voor de multinationals met miljoenenbudgetten. Ook kleinere organisatie kunnen aan de slag met employer branding en profiteren van deze strategie.

‘Don’t sell the job, sell the culture’

Maar hoe pak je dat aan? Een van de belangrijkste onderdelen van employer branding is de cultuur van het bedrijf. Oftewel het verhaal achter de organisatie. Wat drijft jullie en wat vinden jullie als organisatie belangrijk? Laat zien wie jullie zijn. Deel jullie missie, visie en cultuur en laat zien wat jullie anders maakt dan andere werkgevers. Waarom zou iemand bij jullie organisatie willen werken? Betrek collega’s. Wat vinden zij leuk, interessant of bijzonder aan het werken voor jullie organisatie? Vraag jezelf ook af waarom jij ooit bij deze organisatie bent komen werken.

Gebruik deze input en bouw hier jullie employer brand omheen. Welke aspecten wil je benadrukken in de communicatie? Draag dit met trots uit! Wat voor jullie misschien heel normaal lijkt, kan voor een buitenstaander juist heel bijzonder zijn. Laat vervolgens medewerkers het verhaal vertellen. Zij zijn tenslotte de ambassadeurs van jullie organisatie. Zet hiervoor medewerkers in die deze openstaande functies uitoefenen en die goed passen binnen de organisatie. Hierdoor spreek je mensen aan die passen binnen de functie en jullie organisatie. Zorg dus dat je een duidelijk beeld hebt van wie je wilt bereiken. Zo voorkom je een mismatch, wat vaak leidt tot het vertrek van de werknemer. En dat is zonde van de tijd, energie en het geld.

Draag het uit

Nu je in beeld hebt wat jullie organisatie een interessante werkgever maakt, naar wie jullie op zoek zijn en met welk verhaal jullie naar buiten willen treden, is het tijd om dit verhaal met de wereld te gaan delen.

Is jullie organisatie werkzaam binnen maritieme, offshore en energie sector? Dan bereik je met het Navingo Career platform de juiste doelgroep. Het Navingo Career platform is het carrièreplatform voor de maritieme offshore en energie sector. Jaarlijks bereikt het platform 1 miljoen latent en actief werkzoekenden op elk niveau. Met onder andere on- en offline publicaties en vacaturewebsites wordt jullie verhaal onder een specifieke doelgroep verteld. Maar dit kan ook door middel van persoonlijk contact. Op 28 mei vindt namelijk het Navingo Career Event plaats in de RDM Rotterdam – Onderzeebootloods. Een informele ontmoetingsplek voor werkzoekenden en werkgevers uit de maritieme, offshore en energie sector. De plek waar jullie je verhaal kunnen vertellen aan de ruim 3.000 bezoekers.

Vertel een eerlijk en open verhaal. Een soort kijkje in de keuken. Belangrijk is dat je geen dingen belooft die jullie niet waar kunnen maken. Zo voorkom je verkeerde verwachten en teleurstellingen, wat weer kan betekenen dat nieuwe werknemers snel vertrekken. Zorg ook dat de verschillende uitingen hetzelfde verhaal laten zien en vertellen. Werk daarom samen met collega’s van de communicatie-afdeling.

Houd het in stand

Daarnaast eindigt het neerzetten van een krachtig employer brand niet als iemand eenmaal is aangenomen. Zorg voor een positieve ervaring gedurende het hele proces. Vanaf het moment dat een potentiële werknemer jullie vacature ziet of op jullie website komt, tot zijn of haar laatste werkdag. Een positieve ervaring van een werknemer, versterkt het employer brand. Ook oud-werknemers blijven ambassadeurs van je bedrijf. Vergeet tot slot niet dat een sterk employer brand niet binnen een dag is opgebouwd. Dat moet groeien en kost vanzelfsprekend tijd en inzet.

Benieuwd hoe Navingo Career jullie organisatie kan helpen met het uitdragen van jullie employer brand onder een brede doelgroep? Neem contact op via [email protected] en laat ons jou helpen de voor jullie juiste professionals te bereiken.

View on Vimeo.

Door: Carlijn van Zuylen, Navingo Career