Buss Terminal in Eemshaven

Eemshaven basishaven voor grootste offshore windpark ter wereld

Opnieuw vindt vanuit de Eemshaven de aanleg van een groot offshore windproject plaats. Buss Terminal Eemshaven en DEME Offshore hebben een contract getekend voor de installatie van maar liefst 165 funderingsconstructies voor het Engelse windpark Hornsea Two. Daarmee wordt Hornsea Two het grootste windpark ter wereld. Voor de Eemshaven betekent dit alweer het 17e windpark als basishaven.

Buss Terminal Eemshaven
Buss Terminal in Eemshaven
Buss Terminal Eemshaven

Transport

Zware-ladingrederij Jumbo Shipping gaat in opdracht van DEME Offshore de 165 funderingspalen van Rostock naar Eemshaven en de 135 transitiestukken van Aalborg naar Eemshaven vervoeren. De resterende 30 komen vanuit Engeland. Het bedrijf zet daarvoor zijn zogenoemde K3000-klasse in, schepen met 3250 vierkante meter dekruimte en 3000 ton hefvermogen. Het windpark zal uiteindelijk met een offshore oppervlak van 462 km² het grootste offshore windpark ter wereld zijn. Naar verwachting is het park in 2022 volledig operationeel.

Belangrijke windhaven aan de Noordzee

Groningen Seaports’ CEO Cas König is trots: “Prachtig dat DEME opnieuw voor de Eemshaven kiest als basishaven voor dit enorme project. Hornsea Two is al het zeventiende windpark op zee dat via de Eemshaven wordt geïnstalleerd. Niet alleen is dit het grootste windpark voor de Engelse kust, maar ook is dit het grootste park ooit dat via de Eemshaven is aangelegd. En natuurlijk is het een mooi succes voor Buss Terminal Eemshaven, dat al bewezen heeft dit soort gigantische projecten goed aan te kunnen. Daarnaast is het goed voor de activiteiten in de haven, voor de werkgelegenheid en toont het aan dat de Eemshaven écht is uitgegroeid tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee.”

Over Eemshaven

Sinds 2009 speelt de Eemshaven een belangrijke rol met betrekking tot de assemblage en de logistieke afhandeling van windturbines. De haven heeft zich in die tijd ontwikkeld tot een basis- en servicehaven van formaat en behoort inmiddels tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee. De Eemshaven ligt geografisch gezien erg gunstig. Bovendien voldoet de haven aan alle maritieme eisen en beschikt het over de faciliteiten de benodigd zijn voor de assemblage en logistieke afhandeling van windturbines. Dat heeft geleid tot een indrukwekkend trackrecord: de Eemshaven was al bij de aanleg van 16 windparken betrokken en huisvest onderhoudsbases voor 4 windparken.