Blog: Is print het nieuwe online?

‘Print is het nieuwe online’ roep ik vaak gekscherend. De afgelopen jaren lijkt er een intrinsieke onrust onder professionals te zijn geboren met als doel de gevestigde orde op de proef te stellen. Waar een advertentiemix van print, online en evenement vroeger vanzelfsprekend de nadruk had op printuitgaven lijkt alles nu in razend tempo te veranderen. Dat is ook logisch gezien de oneindige mogelijkheden die online adverteren ons biedt. We kunnen real time publiceren, aanpassen en bovenal meten. We kunnen onze doelgroep selecteren en ‘retargeten’.

Op welke wijze komt print nog tot zijn recht kun je je afvragen? Het antwoord op deze vraag wordt meestal beantwoord met: achtergrond & rust. Waar online de informatie met superluminale snelheid wordt aangeboden tezamen met nog miljarden items neemt men met print (als die keuze wordt gemaakt) even een moment om een artikel te lezen. Dat houdt in dat het artikel de onverdeelde aandacht van de lezer heeft en daarmee eventueel aanwezige ‘branded content’ of ‘advertising’ ook.

Het doet mij denken aan dezelfde periode waarin smartphones hun opmars hebben gemaakt. Ik denk dat deze vooral mijn generatie heeft getroffen. Dertigers / ouders van jonge kinderen. Het apparaat is volledig verweven met ons lichaam, het voelt als een rustmoment maar de hoeveelheid informatie die we tot ons nemen moet toch ergens een nadelig lange termijn effect gaan hebben op onze hersens rond de pensioengerechtigde leeftijd. Jaartje of 83 ofzo? Het effect dat het nu heeft is dat onze kinderen ook niet onze onverdeelde aandacht krijgen, dat zij een negatieve associatie creëren met deze informatiestroom.

Zij zijn de volgende professionele generatie. Met deze associatie en kennis van de lange termijn effecten in hun achterhoofd gaan zij de keuze’s maken voor zowel de bedrijven als beoogde ‘lezers’.

Daarom vraag ik mij af, als het zo ver is: is print dan het nieuwe online?

Door: Thomas van Plateringen